Published On: Sen, Jul 19th, 2021

Kampung Adat Dukuh, Suasana Jeung Kaendahan Kampung Adat Dukuh Garut Jawa Barat. Geunah Katinggalina

Share This
Tags
Lembur Kampung Dukuh Garut

Garut, sundanews.net ,- Kampung tradisional Dukuh mangrupikeun kampung tradisional anu bernuansa Islam. Ngahargaan adat istiadat sareng tatakrama, kampung adat éta ayana di Désa Ciroyom, Kacamatan Cikelet, Kabupatén Garut, Propinsi Jawa Barat. Di Kampung Dukuh, aya hiji upacara, nyaéta ziarah ka makam Karomah, pangadeg Kampung Dukuh, Syéh Abdul Jalil.

Kegiatan ieu diayakeun dina dinten Sabtu, sareng tamu biasana sumping dinten sateuacan Sabtu. Nalika aranjeunna sumping, biasana para tamu langsung ka Kuncen atanapi biasana disebat Mama Uluk pikeun nyaritakeun tujuan sareng tujuan kadatanganana. Ogé Baca: Désa Dukuh, Ngadegkeun Adat istiadat sareng Islam Biasana, sémah ti luar kota dipapagkeun cicing di imah kuncen atanapi di imah komunitas.

Sateuacan angkat ka haji, tamu bakal dipasihkeun sareng panjelasan asal usul kampung sareng silaturahmi Syéh Abdul Jalil. Asup ka dinten Sabtu, masarakat Kampung Dukuh sareng tamu diperyogikeun kumpul di bumi Kuncen kanggo ngupingkeun langsung pitunjuk sareng prosedur ziarah.

#kampungdukuh #kampungbudaya

Teras Anu jarah diarahkeun ka kamar mandi kanggo mandi ageung, nyeuseuh diri teras wudhu. Tangtosna lalaki sareng awéwé papisah. Saatos éta, sadaya jamaah diwartosan ngeunaan tatakrama pakéan ziarah. Lalaki diwajibkeun ngagem baju taqwa bodas atanapi hideung polos, sarung polos (sanés batik), sareng henteu nganggo baju jero.

Sedengkeun pikeun awéwé, aranjeunna diperyogikeun nganggo kebaya polos, sarung polos atanapi lawon anu teu nganggo anu sami, sareng kerudung polos.

Peziarah dilarang nyandak peralatan éléktronik, sareng perhiasan. Saatos prosesi mandi sareng ganti baju réngsé, jamaah haji dikumpulkeun sareng dibagi kana dua kelompok. Sateuacanna, perwakilan Kuncen bakal naroskeun langsung, saha anu bakal ziarah langsung, saha anu bakal ngabantosan ngabersihan makam. Saatos dibagi kana sababaraha kelompok, haji bakal dipimpin langsung ku Kuncen. Sateuacan lebet ka makam Karamah, jamaah anu jiarah bakal ditungtun ka makam Kuncen, sareng ngado’a didinya. Saatos beres sholat, mung sadaya jamaah haji anu dipimpin ku kuncen anu bakal lebet di jero pager makam eta.

Pikeun aranjeunna anu badé ngabantosan ngabersihan makam, aranjeunna bakal dipasihan tugas ku perwakilan Kuncen, kalebet: tugas nyandak awi pikeun ngalereskeun pager makam, tugas nyapu bersih makam, tugas ngalereskeun jalan cai di makam sareng tugas tina ngalereskeun pager. Sedengkeun pikeun anu badé ziarah langsung, si Kuncen bakal dipilampah ngalakukeun sababaraha tahapan, kalebet sadayana anu dina haji dipiwarang linggih (jongko) dina batu, maka Kuncen mingpin solat. Tahap kadua kelompok linggih deui, Kuncen mingpin doa, saatos solat réngsé rombongan maju ka tahap katilu, teras teras dugi ka tahap kalima. Tahap kalima, rombongan maju deui langsung ka Makam Syéh H. Abdul Jalil.

Di Makam Syekh H. Abdul Jalil, Kuncen bakal ngadoa lami-lami, maca doa khusus para wali. Saatos beres sholat di Makam Syekh H. Abdul Jalil, teraskeun sholat di Makam Eyang Hasan sareng Husein, sareng teras ngadoa di makam anu sanésna, nyaéta makam Kuncen sareng kokolot dusun. *** ( Jurnaltrip ). red s.n

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>