Published On: Sab, Jul 17th, 2021

Rumus peunting Anu kudu di pikanyaho,Tina Naon wae Hal, Terutami dina ka jurnalisan / wartawan ( 5W+ 1H )

Share This
Tags
Gambar red sundanews.net

Bandung, sundanews.net,- Pengeurtian Tina Rumus anu wajib KU Urang di pikanyaho, Boh dina Managemant Pausahaan jeung sajabana, HUsusna dina ka jurnalisan / WArtawan, Ieu rumus kedah di anggo, kusabab ieu Rumusan poko ,anu di maksud 5W+1H .

Rumus 5w +1H nyaeta hiji rumusan atawa padoman anu biasa digunakeun ku para wartawan atawa jurnalis dina nyieun warta. Salian ku para wartawan atawa jurnalis, rumusan 5W+1H oge biasa digunakeun ku saha wae anu rek nulis tulisan saperti warta, laporan kagiatan, karangan jeung surat lamaran atawa tulisan naon wae.

Pontianak ( kalbar )

Rumusan 5W+1H sacara singget nyebutkeun yen hiji tulisan, saperti warta, laporan kagiatan, karangan jeung sajabana ti eta, bisa disebut eusina cukup lengkep lamun miboga unsur-unsur 5W+1H dina eta tulisannana. Unsur-unsur 5W+1H nyaeta what (naon), who (saha), when (iraha), where (dimana), why (kunaon), how (kumaha).

Unggal carita berita kedah nyayogikeun inpormasi lengkep ka pamiarsa. Salah sahiji cara pikeun ngalakukeun ieu nyaéta ku minuhan unsur 5W 1H anu dipanggihan ku Rudyard Kipling. Rudyard Kipling anu ogé panulis Inggris namina rumus 5W 1H ieu salaku padika Kipling. Ku cara kieu, inpormasi naon waé anu diala bakal langkung beunghar sareng jero.

1. Harti 5W 1H

5W 1H Mangrupikeun cara anu digunakeun pikeun inpormasi langkung euyeub tur jero. Carana nyaéta pikeun minuhan atanapi naroskeun unggal unsur tina 5W 1H ka narasumber.

2. Runut 5W 1H

What : Naon anu lumangsung?

Who : Saha anu aub dina kajadian éta?

Why : Naha éta kajantenan?

When : Iraha kajadianana?

Where : Dimana kajadian éta?

How : Kumaha kajadianana? poster( Gambar )

Ku minuhan sadaya unsur 5W 1H, inpormasi utama dina nulis berita bakal langkung lengkep.

Contoh Penulisan 5W 1H

Jero paragraf eksposisi conto Nulis Make 5W 1H sapertos kieu :

Tumuwuhna ékonomi Indonésia sababaraha taun ka pengker ngahontal rata-rata 7-8% per taun. Ieu kusabab kagiatan ékonomi anu beuki masif, khususna di UMKM. Pamaréntah dipikaterang nyéépkeun pinjaman bisnis masarakat (KUR) Rp 34,1 triliun.

Maka, penghasilan per kapita tina penduduk Indonésia parantos sababaraha kali. Salaku tambahan, dumasar kana data ti Pusat Statistik Badan, jumlah jalma anu dikategorikeun salaku miskin ogé turun sacara signifikan.

Ieu mangrupikeun analisis 5W + 1H tina conto warta di luhur:

Naon: Jumlah jalma miskin turunna

Saha: Urang Indonésia

Kunaon: Pertumbuhan ékonomi rata-rata 7-8%

Iraha: Dina taun-taun ayeuna Dimana: Indonesia

Kumaha: Pamaréntah parantos ngaluarkeun KUR Rp 34,1 triliun ka UMKM.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>