Published On: Kam, Jul 8th, 2021

Tumpukan Runtah di sisi walungan Cijalupang jeung Cibodas, Ngarusak Lingkungan Oge saluran Cai dina Usum Hujan Tos Tangtos Ngalanggar Hukum

Share This
Tags
Runtah numpuk Cibodas, Cicalengka kab.Bandung Gambar .Jamaludin s.n di Candak di perum elgren

Bandung, Cicalengka, sundanews,- Numpukna Runtah Di kampung Tenjolaya,kec.Cicalengka kab Bandung, anu tos ngabudaya masyarakat miceun dimana wae katambih teu acan ayana solusi ti pamarentah satempat,boh desa / kacamatanna / instansi nu lain, di cicalengka ayana cakeut pamakaman( Makam bina muda) ka gawirna walungan cibodas, ieu numpukna runtah sanes ti warga desa tenjolaya wungkul,tapi ti warga desa lain oge miceun runtahna kadinya saur tukang miceun runtah anu sok di bayar ku warga tenjolaya

Tapi anehna pamarentah sateumpat tos sababaraha taun can menang solusina sangkan miceun runtah teh ulah kadinya,kumargi 1, kasehatan warga 2, cakeut pamakaman 3, kahandapna Gawir walungan cibodas. kumaha lamun longsor sareung ngajanteunkeun sabab banjir akibat Hujan ageung,

Ti salah sahiji warga tenjolaya kantos ngobrolkeun sareung milari jalan kaluarna tina ayana eta sampah ka lurah tenjolaya,pas kaleureusan lurahna aya nuju ngobrol jeung Rw malingping enggal, pas deuih ngobrolkeun kabersihan runtah,obrolan lurah jeung eta warga dina obrolan teh ” heuuh da kumha nya soalna anu miceun runtah teh lain warga urang Wungkul ” Bahkan basa jembatan cikopo teu acan di pageur+ di jagaan mah sok ngalung2keun runtah ka walungan jembatan cikopo oge “dugikeun ka lurah sok nugaskeun miwarang jalmi kanggo ngajagaan di jembatan eta,Saur Lurah Tenjolaya

Bahkan kantos warga tenjolaya teh masihan terang ka pak camat Cicalengka Via W.a ngintunkeun gambar- gambar runtah anu numpuk di kampung tenjolaya, pak Camat ngabalz kana w.a Eta warga, saur pak Caman Hatur nuhun eungke bade di tinjau ka lokasi sareung jajaranna,

dugi Kakiwari ieu runtatah anu aya di kampung tenjolaya,( Cakeut Makam ,Gawir ci bodas )kadon nambihan Numpuk, Masyarakatan tenjolaya nyuhunkeun Pamarentah sateumpat sareung pamarentah pusat saenggalna milarian solusi kanggo nu ngelola sampahna,sareung Sampahna, kumargi kanggo kasehatan urang ,Ulah di antosan eta runtah dugi ka tumpuk sareung kajanteunn bancana Alam .

padahal Saur tokoh kampung inspiratif nyaeta H. wawan oge kg asep anu aya di Cilengkrang kab bandung,runtah teh sanes musibah tapi berkah tina berkah eta tiasa jadi Rupiah,asal Urang kersa ngahiji jeung runtah bisa ngalolana,anu paling pokok/ penting urang kedah tiasa ngarobih pola pangemutna masing- masing.

Sasak Waluya di Désa Waluya, Kacamatan Cicalengka, Kabupatén Bandung dinten Saptu (12/6). Yanuar Baswata

Cijalupang ,-Masalah runtah panginten parantos janten diskusi anu biasa di masarakat. Henteu ngan ukur di tingkat kampung, polémik limbah masih janten masalah tingkat nasional.

Nanging, ieu sanés hartosna yén masalah limbah henteu kedah diperhatoskeun, nyatana limbah anu tiasa mangaruhan lingkungan sareng kaséhatan kedah leres-leres ditanganan sasarengan. Ngalangkungan monitoring West Java Express di lapangan, tumpukan sampah tiasa ditingali di daérah RW07, Désa Waluya, Kacamatan Cicalengka, Kabupatén Bandung. Tumpukan sampah aya di sisi walungan Cijalupang, tepatna handapeun Sasak Waluya.

Salian ti tumpukan sampah anu ngarusak paningali sareng tiasa ngarusak lingkungan, ogé henteu katingali papan tanda anu dilarang miceun sampah. Sedengkeun numutkeun Undang-Undang Républik Indonésia Nomer 18 Taun 2008 ngeunaan Pangaturan Limbah, aya aturan anu jelas. Dina Pasal 29 ayat 1, sadaya jalma dilarang ngimpor limbah ka daérah Nagara Kesatuan Republik Indonesia, ngimpor limbah, nyampur limbah sareng limbah bahaya sareng Racun.

Salaku tambahan, sadayana ogé dilarang ngatur limbah anu nyababkeun polusi atanapi karusakan lingkungan, miceun sampah sanés di tempat anu parantos ditangtoskeun sareng disayogikeun. Upami perda dilarang, numutkeun pasal 39 ayat 1, saha waé anu haram impor atanapi impor limbah rumah tangga sareng limbah anu sami ka daérah Républik Indonésia tiasa kaancam hukuman.

Sanksi dina bentuk hukuman minimum tilu taun sareng maksimal salapan taun panjara, ogé denda sahenteuna Rp 100 juta sareng maksimal Rp 3 milyar. Ngawalon hal ieu, Kapala RW07 Zaenudin nyarios yén sampah anu tumpukan di daérah na persisna di walungan Cijalupang handapeun Jembatan Waluya, sanés ti warga satempat.

“Éta ti luar, sanés ti dieu (RW07). Kami parantos ngempelkeun padumukna di bumi khusus, “saur Zaenudin ka West Java Express di padumukanna, Sabtu (12/6).

Anjeunna nambahan yén sajaba ti nyayogikeun lahan pikeun pembuangan sampah pikeun warga RW07, Zaenudin ogé nyiapkeun karinjang pikeun ngangkut sampah. “Sing saha jalma anu ngaliwat, ngahaja nganggo motor bari miceun sampah, sakapeung bari angkat ka pasar subuh,” saurna. Zaenudin ngaku yén nepi ka ayeuna teu saurang ogé ti Lingkungan Hidup (DLH) datang pikeun nyokot sampah. Kusabab kitu, Zaenudin nyandak inisiatif nyayogikeun lahan caket kuburan salaku tempat limbah RW07.

Zaenudin ngajelaskeun yén biaya limbah di RW07 nyaéta Rp 5 rébu rupia salami saminggu sareng prosés transportasi dilaksanakeun unggal dinten supados sampah di bumi masarakat henteu akumulasi. Samentara éta, warga Désa Waluya, Aisyah, 48 taun satuju kana omongan Zaenudin.

“Leres, upami teu aya warga didieu (RW07) anu miceun sampah ka walungan, sakapeung kuring resep ngaduruk sampah kuring nyalira di buruan,” saur Aisyah di padumukanna. Aisyah ogé ngaku yén anjeunna ningali jalma luar anu ngahaja miceun sampah ka walungan. “Dina waktos éta, kuring ningali subuh, anjeunna nganggo motor mawa kresek. Jempé baheula datang ti sakuriling tuluy miceun sampah. Abdi hoyong ucap yén kuring parantos jauh teuing kusabab nganggo motor, “pokna Aisyah.

Perkawis ieu, West Java Express ogé nganjang ka padumukan Kapala Désa Waluya, Aa Suryana pikeun mastikeun. Nalika West Java Express aya di padumukanna, Suryana tétéla henteu betah sareng numutkeun inpormasi, Suryana dipikaterang angkat sareng teu dua dinten uih deui. (mg6. Jabar ekpres.com)/ red.S.n

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>