Published On: Sen, Jul 5th, 2021

Harmoko Jeung Keunangan ‘Numut Patunjuk Bapak Presiden’

Share This
Tags
Dina jaman Orde Baru dina kakawasaan, Harmoko (katuhu) dikenal salaku jalma katuhu Présidén Républik Indonésia kadua, Suharto (kénca). (AFP Poto / AGUS LOLONG)

Jakarta ,sundanews.net,- Menteri Informasi nalika jaman Orde Baru, Harmoko, pupus di Rumah Sakit Angkatan Darat Gatot Soebroto, Jakarta Pusat, Minggu (4/7) wengi. Kapala Letnan Jenderal RSPAD TNI Albertus Budi Sulistya nalika dikonfirmasi cenah almarhum napas terakhirna kira-kira jam 20:22 WIB. Salila hirupna, Harmoko, anu ngamimitian karirna salaku wartawan, kantos dikenal salaku jalma katuhu penguasa Orde Baru, Suharto. Lalaki anu lahir di Nganjuk dina 7 Pébruari 1939, janten coolie dina dasawarsa 1960-1970-an.

Ngarujuk kana sababaraha sumber, almarhum anu nami lengkepna Harun Muhammad Koharbin Asmoprawiro, ngamimitian karir jurnalistikna ti Merdeka unggal dinten di Jakarta saatos lulus ti sakola. Henteu ngan ukur salaku wartawan, anjeunna ogé dikenal salaku tukang nyieun karikatur dina koran sareng majalah ieu. Wiwitanana dina unggal karya anu diterbitkeun nyaéta Mok

Saatos kamerdékaan, Harmoko ogé parantos damel salaku wartawan di Angkatan Bersenjata Harian teras API Daily, ngajabat salaku pimpinan redaksi dina média basa Jawa Merdiko, teras ngawasi harian Mimbar Kita. Salah sahiji warisan Harmoko dina bidang jurnalistik pikeun Indonésia nyaéta Pos Kota sadidinten anu didirikeun sareng sajumlah kolega na di taun 1970an. Sapopoéna dikenal pikeun nampilkeun berita lokal ti Jakarta sareng lingkunganana, utamina ngeunaan kajahatan, masarakat, olahraga, sareng selebriti.

Tilas Menteri Penerangan nalika jaman Orde Baru, Harmoko, tanggal 11 Désémber 2016. (CNN Indonesia / Denny Aprianto)

Ketua Umum Golkar, Menteri Paneurangan Tilu Periode Kabinet Orde Baru

Karyana sareng parpol parantos lumangsung ti taun 1970an. Anjeunna kacatet parantos nyebrang jalur sareng tim média massa Golkar dina dasawarsa éta, teras naék ka pangkat élit partai di taun 1980an pikeun mingpin éta salaku Ketua Umum (1993-1998). Kabiasaan Harmoko dina dunya jurnalistik ogé cerah sacara organisasi dina dékade 1970-1980-an. Dimimitian tina mingpin Asosiasi Wartawan Indonésia (PWI) di Jakarta, anjeunna teras mingpin hiji-hiji organisasi wartawan nalika jaman Orde Baru (1973-1983). Bareng sareng padamelanana di puncak PWI, anjeunna ogé mangrupikeun pangurus Persatuan Grafis Pencét, Pupuhu Déwan Penasihat Asosiasi Penerbit Koran (SPS), Wakil Ketua Konfederasi Wartawan ASEAN, anggota Majelis Pers , sareng anggota Déwan Sensor Film.

Anjeunna ogé janten salah saurang pimpinan Komite Olahraga Nasional pusat (KONI) (1978-1983), sareng mingpin Asosiasi Baskét Indonésia (Perbasi) salaku ketua umum (1986-1998). Dina kancah politik, salain ti sareng Golkar, Harmoko parantos dina korsi wawakil ti saprak 1977, dugi ka akhirna diangkat Suharto, anu dina waktos éta masih cekap nyepeng Indonésia babarengan sareng Orde Baru janten Menteri Émbaran dina Kabinet Pangwangunan IV (1983-1988).

Peran Harmoko salaku menteri inpormasi rada lami sateuacan réngsé nalika janten pupuhu DPR / MPR di 1997. Salaku Menteri Émbaran, Harmoko mangrupikeun ‘penyuluhan’ Présidén Soeharto pikeun ngalarang média massa pikeun ngajaga stabilitas nagara. Sababaraha jalma anu keuna ku ‘panangan tiis’ Harmoko nyaéta koran Sinar Harapan, majalah Tempo, tabloid Detik, sareng majalah éditor. Dina jabatan Menteri Informasi, Harmoko mangrupikeun pamula gerakan Kelompencapir (Pendengar, pamiarsa, sareng pemirsa) anu disiarkeun dina televisi nasional, TVRI.

Anjeunna, anu kasohor ku buukna belah kénca lempeng sareng lemes, ngagaduhan ciri nyalira nalika janten Menteri Informasi. Salila Orde Baru, nalika stasiun televisi kaayaan TVRI janten nyalira saluran dina waktos éta, Harmoko sok némbongan dina tipi pikeun nganteurkeun pengumuman ti pamaréntah. Kalimat bubuka anu identik sareng Harmoko nyaéta, ‘Numutkeun pitunjuk Présidén’. Éta kalimat janten ciri yén jalma anu tumuh dina Orde Baru émut émut, sapertos émut ka Suharto kalayan kecap ‘daripada’. (CNN Indonesia ). red/ s.n

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>