Published On: Kam, Apr 29th, 2021

Carita Mesin kolot pikeun nyetak Braille Al Qur’an disimpeun Rapih di Bandung

Share This
Tags
Lebeut Sasih Ramadhan, kru anu nyecetak Al Quran braille kabanjiran peseunan. (Foto: Yudha Maulana/detikcom)

Sundanews.net, Bandung – Mesin cetak braille Al Quran pangkolotna di Indonésia masih disimpen rapih dina Yayasan Percetakan Braille tina Wyata Guna Foundation (YPWG) di Bandung. Mesin, anu parantos dianggo ti 1952, parantos nyetak Alquran salami mangtaun-taun pikeun nyumponan kabutuhan rohani babaturan buta. Mesin manufaktur Thomson ieu mangrupikeun hibah ti Helen Keller International Foundation, anu ditampi ku Indonesia nalika kapamimpinan Soekarno.

Yayasan, anu didorong ku tokoh anu béda-béda internasional Helen Keller, parantos nyebarkeun mesin cetak konvensional ka 6 buana sareng salah sahijina nyaéta Indonesia. “Sakali aya incu Helen Keller di dieu, sareng anjeunna resep pisan ningali mesin ieu masih tiasa dioperasikeun kalayan leres. Kusabab lima mesin anu sanésna anjeunna henteu terang dimana ayana bangkai. Di Asia, ngan ukur Indonésia sareng India anu nampi sumbangan ieu. , “saurna. Staf pengolah braille Sofyan nalika ditepungan ku detikcom, Rebo, 28 April 2021.

Sateuacan dipindahkeun ka Bandung, mesin cetak dioperasikeun di kantor Badan Grafika di Jakarta. Mesin ieu dianggo pikeun ngahasilkeun Al Quran sareng buku téks pikeun jalma buta.

Mesin ieu entos puluhan tahun nycetak Alquran kanggo nyumpotan pangabutuh rohani tunanetra. (Foto: Yudha Maulana/detikcom)

Nincak taun 1962, pamaréntah ngalih mesinna ka Bandung. Dina waktos éta Bandung mangrupikeun panaratas Institut Buta anu diadegkeun ku urang Walanda, C.H.A Westhoff. “Upami YPWG dicitak dina 1973, maka sanés sanés ngan ukur Al Quran anu dicitak. Baheula, buku téks pikeun ujian nasional dicitak di dieu, dina taun 2000an Menteri Pendidikan nyebarkeun pusat-pusat braille, janten urang janten langkung énténg, “saur Sofyan.

Sofyan nyarios yén mesinna tiasa nyetak dugi ka 800 lambar dina sajam, atanapi tilu sét Al Quran. Sakumpulan Al Quran diwangun ku 30 juz anu ditepikeun unggal juz dina hiji buku. “Sakitar 100 Al Quran per bulan,” saurna.

Numutkeun ka anjeunna, sababaraha bagian mesin parantos diganti, saur Sofyan, kusabab bagian aslina rusak kusabab nyéépkeun waktos. “Unggal dinten urang jaga, salah sahiji anu teu telat dina nyayogikeun minyak,” saur Sofyan. Cara damelna, awak cetak braille Quran ngadamel piring cetak dina mesin stereotype heula. Pelat anu ngandung hurup braille teras dikurasi ku buta sateuacana pikeun mastikeun akurasi konversi hurup.

“Upami éta lepat, lereskeun deui. Saatos teu kunanaon, teras angkat ka nyetak. Kami nyetak per lembar, halaman per halaman. Saatos seueur anu diurutkeun, parios naha halamanna dialihkeun atanapi henteu, teras kaiket sareng bungkus,” saurna.

Asup ka bulan Ramadhan, awak percetakan Quran braille dibanjiran ku pesenan. Biasana prosés produksi dikuatkeun dina bulan Rajab atanapi Syaban, sahingga nalika ramadan sumping Braille Al Quran siap dianggo. “Ieu disebarkeun di sakumna Indonésia. Sahenteuna hiji atanapi dua nagara deungeun, sapertos ka Malaysia atanapi Singapura. Kaseueuran na di daérah Java, ayeuna langkung seueur ka beulah wétan Indonésia. Anu paling jauh ka Pulo Aru sareng Biak,” ceuk Sofyan.( Detik.com)—REd sundanews

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>