Published On: Rab, Feb 17th, 2021

Geliat Revisi UU ITE Dina Kapuasan Publik ka Jokowi Turun

Share This
Tags
Presiden RI Joko Widodo waktos di ruang rapat paripurna MPR, Kompleks Parlemen, Sanayan, Jakarta Pusat. (ANTARA FOTO/Sigid Kurniawan)

Cicalengka —- sundanews.net . Ti saprak masihan pidato di kagiatan Ombudsman RI tanggal 8 Pébruari, Présidén Républik Indonésia, Joko Widodo (Jokowi), masih dikritik – khususna dina média sosial

Pasalna, disajero kagiatan eta, anu patali jeung gawe pamarentahPernyataan éta ogé disambut ku sakedik fenomena kritikus anu kedah nungkulan buzzer sareng ancaman kriminal. Salah sahiji ancaman kriminal anu sering dianggo dina ‘neken’ panyingkepan ‘kerusakan’ ka umum nyaéta UU Nomer 19 taun 2016 ngeunaan amandemen UU Nomer 11 taun 2008 ngeunaan Émbaran Éléktronik sareng Transaksi (ITE).

Pangamat politik ti Universitas Andalas Asrinaldi menilai yén lampu héjo anu dirévisi pikeun Undang-Undang ITE sumping saatos Jokowi sadar yén pamundutna ka masarakat pikeun ngritik pamaréntah moal kawujud salami Hukum ITE masih ngandung tulisan karét anu sering disiksa ku sababaraha pihak. Numutkeun ka anjeunna, sinyal révisi UU ITE ogé ditampi kumargi Jokowi parantos sadar yén sajumlah jalma di sakurilingna henteu hoyong pamaréntah dikritik.

“Sabenerna, upami ditingali ti Jokowi, éta sanés anti kritik, tapi jalma-jalma disakurilingna anu siga anu hoyong posisi dirina siga anu nguatkeun Pak Jokowi,” saur Asrinaldi. “Kalayan kaayaan yén anjeunna [Jokowi] nyarios, punten dikritik, maka jalma-jalma nyarios teu saluyu sareng naon anu dilakukeun ku rézim, panginten anjeunna [Jokowi] sadar yén aya kelompok anu teu hoyong pamaréntah janten anjeunna dikritik. Anjeunna [Jokowi] sadar yén anjeunna mimiti masihan lampu héjo kana Hukum ITE., “tambahna.

Anjeunna nyatakeun yén révisi UU ITE mangrupikeun hiji-hijina cara pikeun pamaréntah upami Jokowi hoyong kéngingkeun kritik ti masarakat. Numutkeun ka anjeunna, Jokowi tiasa dicap jalma munafik upami anjeunna henteu ngarévisi Hukum ITE. Asrinaldi ogé curiga yén kasadaran Jokowi ngeunaan perluna kritik masarakat sareng wacana ngeunaan révisi UU ITE lahir saatos ningali hasil survey ngeunaan kapuasan masarakat sareng Jokowi teras teras turun dina waktos-waktos ayeuna.

Minggu kamari, Indikator Politik Indonésia ngaleupaskeun survey anu nunjukkeun tingkat kapuasan masarakat sareng Jokowi. Hasil survey ngeunaan Indikator Politik Indonésia di awal taun 2020 nyatakeun yén tingkat kapuasan masarakat sareng Jokowi aya dina tingkat panghandapna ti 2016, nyaéta 62,9 persén.

Salaku tambahan, data pangénggalna ti Pusat Statistik Pusat (BPS) nunjukkeun yén kabébasan sipil, anu mangrupikeun salah sahiji aspek tina penilaian Indéks Demokrasi Indonésia (IDI), parantos turun ku 1,26 poin. Dina aspek kabébasan sipil, aya opat variabel anu ditaksir ku BPS. Mimiti, kabébasan pakait sareng asosiasi nampi poin 78,03, turun 4,32 poin ti 2018. Teras kabébasan éksprési ngahontal 84,29 poin, turun 1,88 poin.

Salajengna, kabébasan kapercayaan nampi 83,03 poin, naék 0,17 poin ti 2018. Akhirna, kabébasan tina diskriminasi nampi 92,35 poin, paningkatan 0,58 poin. Data anu diungkabkeun ku BPS benten sareng data anu ditepikeun ku Wakil Présidén anu ngiringan Jokowi dina taun ka dua puluh RI Jusuf Kalla (JK) dina ‘Forum Demokrasi Nasional’ anu diayakeun ku PKS, Jumaah (12/2). Dumasar kana survey ku The Economist Intelligence Unit (EIU), saur JK, indéks démokrasi Indonésia parantos turun.

Dina survey éta, Indonésia aya dina peringkat ka 64 ti 167 nagara di dunya. Numutkeun ka Asrinaldi, ku muka rohangan pikeun kritik masarakat sareng ngarobih UU ITE pikeun ngaleungitkeun sajumlah tulisan karét anu masih aya di jerona, éta bakal naekeun simpati masarakat. Cenah paradigma publik yén Jokowi mangrupikeun tokoh anti-démokrasi ogé bakal robih.

“Dina sababaraha survey anyar-anyar ieu, kapuasan masarakat sareng pamaréntah parantos ngirangan sareng mahasiswa parantos ngadangu rumor jalan-jalan, Jokowi kedah waspada. Henteu ngan ukur ningali laporan jalma-jalma di sakurilingna yén sadayana aman, éta karusuhan ti masarakat sipil., “saur Asrinaldi. “Nyatana, jalma bakal ngaitkeun pamikiran jalma-jalma anu anti-démokratis ka jalma-jalma di sakuriling Jokowi,” tambahna

Anggota Komisi I DPR RI ti faksi PPP, Syaifullah Tamliha, nyatakeun yén révisi UUITE diperyogikeun pikeun ngaleungitkeun sajumlah artikel karét anu teu acan pernah dihapus nalika révisi UU ITE di 2016. Anjeunna ngajelaskeun yén révisi UU ITE anu dilaksanakeun di 2016 ngan ukur dilaksanakeun dina dua tulisan ngeunaan jumlah minimum sareng maksimum jangka waktu tahanan pikeun kasus-kasus tertentu henteu maksimal langkung ti lima taun.

Numutkeun ka anjeunna, révisi tina dua tulisan parantos kabuktosan janten masalah kabébasan pikeun ngutarakeun pendapat ngalangkungan transaksi éléktronik. “Kusabab naon anu dirévisi éta kawates pisan sareng pamaréntahan anu diwakilan ku Menteri Komunikasi sareng Informasi dina waktos éta, Rudiantara, henteu hoyong ngalegaan révisi, éta ngahasilkeun sababaraha tulisan karét anu kedah dirévisi deui,” saur Tamliha ka CNNIndonesia .com, Salasa (16/2).—– sundanews.net

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>