Published On: Sel, Feb 2nd, 2021

Mikawanoh Kalénder Sunda ” Ngindung ka Waktu Ngawula Ka Jaman”

Share This
Tags
ketua umum KAA Kang Asep tutuy

Cicalengka — Sundanews.net .

Ngenalkeun KALENDER SUNDA Ku: ASEP TUTUY TURYANA *) KALENDAR SUNDA Salaku PRODUK CEMERLANG BANGSA SUNDA Teu aya diragukeun yén dina sajarah budaya nasional boh di Indonésia boh di dunya, masarakat Sunda parantos dikenal salaku bangsa anu ngagaduhan peradaban anu luhur, salah sahiji buktina yén urang Sunda mangrupikeun bangsa anu berbudaya luhur nyaéta ngagaduhan sistem kalénderna nyalira. anu salah sahiji tingkat luhur élmu. Janten

Kalender Sunda mangrupikeun produk tina budaya Sunda dina bidang élmu sareng téknologi anu didasarkeun kana élmu dina bidang matématika sareng astronomi.

Aya 3 (tilu) jinis dina kalénder Sunda, nyaéta BULAN (Candra Kala), SUN (Surya Kala) sareng BINTANG (Sukra Kala). Siklus pangulangan rutin bulan ieu di bumi salami dua welas kali disebat SATAUN. Cara ngitung awal bulan benten sareng anu ayeuna (pananggalan Hijriyyah). Karuhun urang Sunda mutuskeun ngitung ku ngitung CAHAYA CAHAYA – Suklapaksa sareng BAGIAN GELAP – Kresnapaksa, sabab tengahna cahya sareng poék aya dina garis lempeng. Langkung gampang ditingali tibatan ningali awal cahaya na némbongan (Hilal / Anak bulan).

Pamahaman manusa ngeunaan jagad raya beuki ningkat sareng kamekaran pamikiran manusa sareng kamajuan sains sareng téknologi, tapi manusa salaku palaku sajarah moal tiasa ninggali sajarahna nyalira. Sejarah dimana manusa ngamimitian hirupna, manusa mimiti jalan, manusa mimiti nyiptakeun hal-hal téknologi.

Disagigireun ti éta, manusa salaku palaku budaya teu tiasa leupas tina kontinuitas budaya dimana aranjeunna ayana. Rupa-rupa budaya teras-terasan dilestarikan. Kaasup sistem pananggalan Sunda anu parantos ditalungtik ku ALI SASTRAMIDJAJA. Sistem kalénder Sunda anu ditinjau ku ALI SASTRAMIDJAJA mangrupikeun bukti yén katepatan dina niténan kaayaan sareng akibat tina sakumna alam semesta di planet Bumi sareng sagala rupa anu aya di jerona kalebet pangaruhna kana lembaga kahirupan manusa.

Sistem Kalénder Sunda mangrupikeun kalkulasi kalénder dumasar kana peredaran bulan di sakuliling bumi atanapi disebat Candra Kala (Caka), sistem perhitungan anu cukup rumit anu dianggo ku karuhun urang.

Dina sistem kalénder Sunda, taun digabungkeun janten hiji, anu diwangun ku Dalapan Taun. Masing-masing unit ieu diwangun ku 8 taun sareng disebut WINDU. Windu nyalira ngagulung opat puteran (32 taun)

Nyaéta: 1. WINDU ADI; Windu Adi ngagaduhan karakter ngahudangkeun atanapi kautamaan. Ieu ngandung harti yén dina windu cocog pikeun ngawangun usaha, ngawangun perusahaan atanapi hal-hal anu konstruktif pikeun kahadéan.

2. WINDU KUNTARA Kuntara hartosna seueur tingkah laku énggal sareng gaya hirup énggal. Windu Kuntara mangrupikeun taun anu cocog pikeun ngabina, kerja keras, ningkatkeun kualitas kahirupan sareng anu sapertosna.

3. WINDU SENGARA; Windu Sengara mangrupikeun windu mangtaun-taun anu kedah dianggo pikeun ngaleungitkeun atanapi nyingkahan sagala hal anu négatip. 4. WINDU SANCAYA; Windu Sancaya cocog pikeun nyiapkeun hal-hal anu diperyogikeun pikeun ngalaksanakeun pangwangunan atanapi ngahudangkeun. Windu Sancaya ogé hoyong ngeunteung kana naon anu parantos dilakukeun atanapi diperjuangkeun

Ngaran taun-taun dina Sistem Kalénder Sunda sapertos kieu :

1. TAUN Munding

2. Taun MONYET

3. TAHUN HURANG TEMBEY (Udang).

4. TAUN KALABANG (lipan)

5. EMBE TAUN (Embe)

6. TAUN KEUYEUP ( kapiting Sawah)

7 Taun cacing

8 Taun Hurang TUTUG (Udang).

Bulan dina sistem kalénder kalénder Sunda diwangun ku dua belas bulan anu dianggo sareng sistem lunar bumi sareng dilambangkan ku lanet. Ieu mangrupikeun dua belas bulan dina sistem kalénder CAKA SUNDA (Candra Kala), nyaéta: KARTIKA, MARGASIRA, POSYA, MAGA, PALGUNA, SETRA, WESAKA, YESTA, ASADA, SRAWANA, BADRA sareng ASUJI. Sedengkeun dina sistem kalénder SAKA SUNDA (Surya Kala), nyaéta: KASA, KARO, KATIGA, KAPAT, KALIMA, KANEM, KAPITU, KAWALU, KASANGA, KADASA, WEAP HAPIT, AND WOOD HAPIT Minggu dina Sistem Kalénder Sunda diwangun ku Tujuh Poe (Sapta Wara) sareng LIMA Dinten (Panca Wara) anu dianggo sasarengan sareng sistem bulan-bumi.

Gerak bulan nuju bumi, ieu mangrupikeun nami tujuh dinten: RADITE (Minggu) SOMA (Senen) ANGGARA (Salasa) BUDA (Rebo) RESPATI (Kemis) SUKRA (Jumaah) sareng TUMPEK (Saptu). Minggu dina Sistem Kalénder Kalénder Sunda anu diwangun ku LIMA HARI (Panca Wara) anu disebat Pasar nyaéta posisi sikep (patrap) sasih sapertos kieu: PON PASAR, PASARAN WAGE, PASAR KALIWON, PASAR AMIS, PASAR PAHING ,


Kukituna sakilas kalénder Sunda, mudah-mudahan tulisan ieu tiasa manpaat sareng ngaktipkeun deui sumanget masarakat Sunda dina upaya ngalestarikeun budaya Sunda, khususna kalénder Sunda anu dirintis ku ABAH ALI SASTRAMIDJAJA (Allahumma yarham), sahingga perjuanganna sajauh ieu dina ngalestarikeun sareng ngahirupkeun deui Kalénder Sunda di masarakat tiasa tetep dijantenkeun sareng janten kareueus masarakat Sunda engké. Aamiin Yaa Robbal ‘Aalamiin. Sumber: sagala rupa tulisan Abah Ali Sastramidjaja, inpormasi ti Ibu Miranda W Miharja, *) Pupuhu Komunitas Asép Asép (KAA), Panulis, Panitén Budaya Sunda — Jajang Jamaludin S.n Sundanews.net

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>