Published On: Sab, Mar 14th, 2020

Mikawanoh Saha éta Taliban Sarta Kapamingpinan Taliban Pasca Perjangjian Jeung AS

Share This
Tags

Taliban ngadeg sakitar taun 1990-an di daérah Pakistan Kalér sanggeus pasukan Uni Soviét mundur ti Afghanistan. Gerakan ieu mimitina didominasi ku suku Pashtun jeung  pangaruh na mimiti karasa di usum gugur 1994.

Cikal bakal gerakan ieu asalna gerakan pasantén nu dibiayaan ku Arab Saudi. 

Jangji Taliban di daérah-daérah panyicingan warga Pashtun, nu sumebar di Pakistan jeung Afghanistan, nyaéta nyieun katengtreman jeun kaamanan nu dumasar Saréat Islam lamun maranéhanana nyekel ka kawasaan.

Di kadua nagara éta maranéhanana nerapkeun saréat Islam, saperti éksekusi di hareupeun umum keur perkara pembunuhan jeun perzinahan sarta potong leungeun pikeun nu maling.

Diterapkeun ogé aturan pamakéan baju nu heureut, saperti awéwé diwajibkeung ngagunakeun burka atawa lalaki nu kudu miara janggut.

Serangan 11 Séptémber

Perhatian ka pamaréntahan Taliban di Afghanistan beuki ditingkatkeun sanggeus serangan ka  World Trade Centre, di New York, dina September 2001.

Taliban dituduh nangtayungan Osama Bin Laden jeung Gerakan Al Qaida, nu dituduh ku AS tanggung jawab kana serangan di New York.

Teu lila sanggeus serangan 11 Séptémber, Taliban digulingkeun ti kakawasaan di Afghanistan ku pasukan koalisi pingpinan Amérika Sarikat.

Tapi pamingpin Taliban waktu éta Mullah Mohammad Omar henteu katéwak, kitu ogé Osama Bin Ladén.

Taliban Béla Pamingpinna minangka Pangawasa ‘ Sah ‘ Afghanistan

Sanggeus sempet lemah sababaraha taun kadieunakeun Taliban muncul deui kalawan ngalancarkeun sajumlah serangan bom bunuh diri jeun serangan nu seéjén na.

Para analis nyangka paningkatan serangan di Pakistan sabagéanna disababkeun kurang koordinasi antara paksi Taliban jeung kumpulan-kumpulan militan lainna. 

Laporan BBC nyebutkeun, yén paksi utama Taliban di Pakistan, nu disebut Téhrik Taliban Pakistan (TTP), waktu éta dipingpin ku Hakimullah Méhsud, nu dituduh aya ditukangeun sajumlah serangan di Pakistan.

Samentara Taliban di Afghanistan diperkirakeun dipingpin kénéh ku Mullah Omar, saurang ulama nu kaleungitan panon katuhu na waktu perang ngalawan pasukan pendudukan Uni Soviét di dékadeu 1980-an.

Serangan Amérika Sarikat

Dina tanggal 7 Oktober 2001, pasukan koalisi internasional anu dipimpin AS nyerang Afghanistan,  sapekan sanggeus serangan éta rejim Taliban ragrag.

Tapi Mullah Omar,  sajumlah pamimpin senior Taliban nu sanésna jeung pamimpin Al Qaéda, salamet sarta nyumput.

Cacag terus diburu ku pasukan koalisi, Mullah Omar jeung kalolobaan pangikutna acan kénéh bisa  ditéwak.

Lalaunan maranéhanana ogé ngamimitian nyusun deui kakuatan di Pakistan sarta Afghanistan, najan aya dina tekenan soldadu  Pakistan jeung NATO.

Kahadiran sajumlah pasukan asing nu badag sigana henteu ngahalang Taliban sacara lalaunan ningkatkeun pangaruhna saluyu kalawan ningkatkeun deui serangan di Afghanistan jeun Taliban dina sababaraha waktu ieu. 

Sababaraha pihak ngusulkeun sangkan Taliban diasupkeun ka jero pamaréntahan Afghanistan pingpinan Hamid Karzai, najan uusulan éta henteu digubris ku dunya internasional.

Taliban Ngabéla Pamimpinna Salaku Pangawasa nu ‘Sah’ Afghanistan Di Afghanistan

Sakumaha dilaporkeun VOA, Taliban nyatakeun perjangjian perdaméan nu ditandatanganan ku Amérika Sarikat (AS) teu ngarobah status pamingpin pangluhurna kumpulan pemberontak éta minangka ” pangawasa sah ” Afghanistan.

Taliban nambahkeun yén Mullah Haibatullah Akhundzada kabeungkeut ku agama keur ngadegkeun ” pamarentahan Islam ” sanggeus pasukan ” okupasi ” asing kaluar ti nagara éta.

Bewara panganyarna yén Taliban éta nyieun ka henteupastian nu ngabeungkeut perjangjian AS-Taliban nu ditandatanganan pekan kaliwat di Qatar.

Bewara éta ogé muncul sapoé sanggeus hiji média AS ngalaporkeun pamaréntah AS ngabogaan informasi intélijén yén kumpulan pemberontak éta teu boga niat ngéndahkeun janji-janji nu dijieun na dina perjangjian perdaméan 29 Pebruari.

Hiji parnyataan Taliban, Saptu (7/3), ngedalkeun yén salian ” Émir nu sah,” teu meunang aya hiji pamaréntahan Afghanistan. Manéhna nunjuk ka Mullah Haibatullah Akhundzada salaku ” Émir nu sah. “

” Perang jihad salila 19 taun ngalawan pendudukan asing aya handap komando saurang Émir nu sah, réngséna okupasi lain boga maksud kakawasaan na dipupuskeun,” cenahna, ngarujuk kana perjangjian jeung Washington.

Perjangjian penting AS-Taliban, nu ditandatanganan di hareupeun para pajabat senior ti puluhan nagara, mukaan jalan pikeun Washington keur mungkas perang nu tos lami sarta mulangkeun sakitar 13.000 soldadu AS ti Afghanistan dina 14 bulan ka hareup.

Ku kituna, mung ieu waé warta  ti SundaNews.net . Wassalamu’alaikum warohmatullohi wabarokatuh.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>