Published On: Rab, Feb 19th, 2020

Haji Purwa Muslim Anu Munggaran di Tatar Sunda

Share This
Tags

SundaNews.net – Sajauh ieu, henteu dikenal  tangtosna iraha Islam dipikawanoh ku balaréa di Tatar Sunda. Anu jelas tina hasil panalungtikan J.C. van Leur, dibéwarakeun  dina Indonésia Trade and Society :  Essay In Asian Social Economic History, dipikanyaho yén sumebarna Islam di pulo Jawa ngaliwatan basisir kalér ku sudagar Arab.

Sakumaha anu dilaporkeun historia.id sejarawan A. Sobana Hardjasaputra dina bukuna Cirebon dina Lima Jaman : Abad ka-15 tepi ka pertengahan abad ka-20 ogé ngayakinan yén Tatar Sunda janten wewengkon anu munggaran didatangan ku Islam sanggeus basisir Sumatra. “Dumasar lokasi geograpisna, sareng aya hubunganana kalawan peranan sudagar-sudagar muslim, sigana basisir kalér Tatar Sunda nyaéta daérah di Pulo Jawa anu leuwih tiheula di diasupan ku Islam,” saur anjeunna.

Mimiti hubungan masarakat Sundan sareng urang Arab ieu kawates dina ka kapentingan ékonomi waé, tapi lalauna aranjeunna mikawanoh kagiatan kaagamaan anu dijalankeun ku para sudagar muslim kasebut. Hal ieu ngajantenkeun balaréa Sunda Hindu katarik pikeun diajarana. Ku kituna mimiti ngabentuk kumpulan-kumpulan muslim di Tatar Sunda.

Dina warsih 1867, saurang peneliti sajarah Walanda, J. Hageman, mapay-mapay ngenaan Islam Di Tatar Sunda. Dina bukuna, “Geshiedenis der Soendalanden”, anjeunna nyebatkeun yén urang Sunda mimiti ngagem Islam nyaéta putra Prabu Kuda Lalean, anu landihanana Haji Purwa.

Hageman ngagunakeun sumber lokal, kalebet carita balaréa, pikeun ngalacak dimana ayana muslim munggaran ti étnis Sunda kasebut. Numutkeun anjeunna, Haji Purwa kapungkurna damel salaku sudagar anu parantos ngalaksanakeun kagiatan tepi ka luar Nusantara.

Dina panalungtikan Nina Herlina sa para kanca, Sajarah Pangwangunan Islam di Tatar Sunda, disebatkeun yén Haji Purwa katarik diajar Islam waktos anjeuna ngalakukeun perjalanan dagangan ka India. Dina waktos éta masih kénéh ngagem pituduh Hindu anu taat. Nanging, perkenalan ka seueur padagang ti nagri Arab, ngajantenkeun anjeunna lalaunan ngenal pituduh Islam leuwih jero agama anu dianggap asing kasebut.

“Anjeunna di-Islamkeun ku sudagar Arab anu kaleresan pendak di India,” tulis Nina.

Numutkeun sumber anu sanés, nami asli Haji Purwa nyaéta Bratalegawa, putra kadua Raja Galuh. Rohmin Dahuri ngungkabkeun dina Budaya Bahari :  Hiji aprésiasi di Cirebon, Bratelagawa mangrupikeun sudagar Sunda anu suksés. Anjeunna resep ngalakukeun perjalanan niaga ka luar nagri. Ti dinya anjeunna mimiti komunikasi sareng seueur padagang Muslim, dugi ka tungtungna anjeunna di-Islamkeun ku saurang sudagar nu asalna ti Timur Tengah.

Bratalegawa salajengna nikah ka saurang awéwé muslimah ti Gujarat, anu namina Farhana binti Muhammad. Duanana teras mutuskeun ka Mekah pikeun ngalaksanakeun haji. Sa parantos wangsul, Bratalegawa ngarobih nami janten Haji Baharudin al-Jawi. “Kusabab anjeunna mangrupikeun haji anu munggaran ti Galuh, anjeunna di dipikawanoh Haji Purwa atanapi anu kahiji,” tulis Rohmin.

Ti Mekah, Haji Purwa sareng kulawargana angkat ka Tatar Sunda. Aranjeunna dugi di Galuh dina taun 1337 Maséhi.  Dibantu ku réncangan Muslim anu ti Arab, Haji Purwa usaha ngislamkeun pangawasa Galuh. Tapi usahanaana ngalaman kagagalan sabab pangaruh Hindu pohara kénéh kuatna di Tatar Sunda.

Gagalna usaha Islamisasi di Galuh milih keur ninggalkeun pusat karajaan. Anjeunna mutuskeun pikeun netep di Caruban Girang (Cirebon), anu waktos éta aya dina kakawasaan Galuh, sareng nyebarkeun Islam di dinya.

“Hageman sareng Ékadjati ngahubungkeun inohong Haji Purwa sareng Syéh Maulana Safiuddin, Saurang Islam anu munggaran netep di Caruban Girang,” tulis Sobana.

Saparantos Haji Purwa nyebarkeun pituduh Islam, seueur jalmi di Cirebon nganut agama Islam. Sanaos masih kawates kénéh wewengkon basisir Cirebon, tapi ti dinya wedal inohong-inohong  penyebar Islam di Tatar Sunda. Salah sahiji anu dipercanten pikeun neraskeun peran Haji Purwa nyaéta Syarif Hidayatullah alias Sunan Gunung Jati.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>