Published On: Ming, Feb 16th, 2020

Ékspor Jabar Sakedik Ngalambat Kapangaruhan Wabah Korona

Share This
Tags

Bandung, SundanNews.net – Panyebaran virus korona, henteu ngan ukur mangaruhan sababaraha nagara anu gumantung ka Cina. Tapi, éta ogé mangaruhan ékonomi di Jawa Barat. Utamina, ékspor di Jawa Barat sakedik ngalambat.

Numutkeun Kapala Kantor Dines Perindustrian Sarta Perdagangan Jabar, Moh Arifin Soendjayana, industri manufaktur di Jawa Barat, sakitar 30 persén asalna ti Cina. Contona, pikeun barang éléktronik, komponénna asalna ti Cina. Salajengna dirakit di Jawa barat.

“Akibat korona ieu, kagiatan ékonomi kaganggu. Utamana kagiatan manufaktur di Jawa Barat kaganggu. Kusabab, produksi na sakedik janten éksporna ogé turun,” saur Arifin dikutip ti Républika, Ahad (16/2).

Arifin nyebutkeun, ékspor di Jawa Barat pikeun kontribusi nasional ngalambat. Panurunan éta sabab kapangaruhan ku industri manufaktur anu kaganggu produksina kusabab supléi bahan baku kaganggu.

“Ékspor anu turun éta parantos karaos, di ahir taun. Sasih kahiji taun 2020 parantos ningali deui kamunduranna ogé. pan henteu ngan ukur Jawa Barat, pikeun industri manufaktur éta,” saurna.

Kadua, saurna anjeuna, farmasi ogé barang modalna atanapi row material ti Cina. salajengna, otomotif ogé sami. Janten, tilu besar, anu kalolobaanana barang modal na atanapi satengah jadi ti Cina, nyaéta manufaktur, farmasi sareng otomotif.

“Kaayaan korona éta sanés henteu kénging lebet. Tapi, éta pan kaayaan di Cina anu henteu ngamungkinkeun ngiriman barang jeung sajaba,” saur Arifin.

Produk impor anu kaganggu di Jawa Barat, cenahna, kalebet impor bawang bodas. Kusabab, ampir 95 persén kabutuhan nasional disupléi ti China.

Pamaréntah pusat, saurna, parantos milari alternatip pikeun barang modal sareng produk anu parantos jadi. Nanging, sakumaha ogé produk ti Cina leuwih kompetitip.

“Produk nagara-nagara sanés, hargana kompetitip sareng barang modal ti Cina, tapi hargana Cina émang kompetitip,” saur anjeunna.

Husus di Jawa Barat, pihakna narékahan pikeun mastikeun yén barang impor tiasa diganti ku produk lokal. “Tapi enya, henteu sadayana  tiasa kacumponan,” saurna.

Sumber : Republika.co.id

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>