Published On: Sab, Feb 15th, 2020

KPAI : Pamaréntah Wajib Nangtayungan Murangkalih WNI Éks ISIS

Share This
Tags

KPAI nyatakeun, pamaréntah kedah ngaluarkeun kawijakan pikeun nagtayungan barudak korban térorisme

Jakarta – SundaNews.net – Komisi Perlindungan Anak Indonésia (KPAI) nyatakeun pamaréntah wajib nangtayungan barudak korban térorisme, kalebet barudak tilas ISIS atanapi Daésh Warga Indonésia di Suriah.

Sakumaha anu dilaporkeun ku Anadolu Agency, Komisionér KPAI Jasra Putra nyatakeun panyalindungan murangkalih anu jadi korban térorisme mangrupikeun salah sahiji amanat ti UU Nomer 35 taun 2014 ngeunaan Panangtayungan Anak.

“Dina undang-undang panyalindungan anak, aranjeunna (barudak warga éks  Daesh) parantos dilebetkeun dina panyalindungan khusus anu kedah dilakukeun ku pamaréntah,” saur Jasra ngaliwatan pesen singkat ka Anadolu, dinten, Jumaah 14/2.

Numutkeun anjeunna, Indonésia parantos ngagaduhan pangalaman pikeun nangtayungan barudak anu janten martir térorisme, murangkalih anu salamet dina aksi bom bunuh diri kolotna, sarta murangkalih pangungsian ti luar nagara.

Pamaréntah ogé parantos nampi 87 murangkalih saatos aranjeunna didéportasi ti Siria liwat Turki. Aranjeunna ngalaman tilu bulan di tempat pananganan aman Kamentrian Sosial sarta parantos mulih ka masarakat.

Jasra negeskeun yén program réhabilitasi anu dijalankeun saprak taun 2017 berjalan saé, sanaos peryogi pangawasan sareng évaluasi sacara kontinyu, utamina ngeunaan intégrasi sosial.

Kusabab éta, KPAI nganggap hal éta penting pikeun pamaréntah ngaluarkeun kawijakan anu berpihak ka barudak.

“Henteu gampang (ngurus kaayaan barudak korban térorisme) tapi  nagara kedah ngalakukeun hal éta, pikeun ngalindungan barudak urang tina masalah anu anu sanghareupan dihadapna, tangtosna urang kedah henteu ngantepkeun barudak pikeun nangtukan nasibna sorangan,” jelas Jasra.

“Pangalaman kami parantos aya. Kaputusan naon ogé janten léngkah awal sareng penting pikeun urang ngahartikeun nasib barudak pangungsian, “tuluy anjeunna.

KPAI ogé ménta ka pamaréntahan pikeun téréh ngadata kaayaan barudak WNI  éks Daésh ieu sacara akurat sangkan WNI éks Daesh warga Indonesia janten prioritas pananganan.

Upami murangkalih tiasa uih deui , KPAI ngingetkeun yén bakal aya résiko yén aranjeunna bakal kapisah sareng kolot, anu bakal ngagaduhan pangaruh psikologis pikeun murangkalih.

Anjeunna nyuhunkeun ka pamaréntahan pikeun nyiapkeun sagala kamungkinan anu lumangsung ngaliwatan assesment nu jero sarta perawatan jangka panjang anu kompréhénsif, kalebet réhabilitasi sareng déradikalisasi.

KPAI ogé méta ka masarakat supados henteu menstigma barudak korban térorisme.

“Aranjeuna ngagaduhan masa depan anu panjang pikeun dididik sareng dibarengan,” saurna.

Sateuacanna, Pamaréntah mutuskeun keur henteu mulangkeun sakitar 689 éks Daésh di Suriah. Nanging pamaréntah ngedalkeun nimbang-nimbang keur mulangkeun murangkalih anu yuswana 10 taun kahandap.

Pengamat térorisme Taufik Andrie nyatakeun usaha pikeun perlindungan barudak ogé rumit.

Sababaraha diantara aranjeuna  pernah kalibet pelatihan militér atanapi operasi telenges.

“Kami henteu terang naha awéwé sareng murangkalih henteu sadayana polos, janten aranjeunna kedah kajawab ideologi, psikologis, sindrom gangguan post-traumatis, saterusna program déradékalisasi atanapi program réhabilitasi anu leres,” saur Taufik.

“Murangkalih sapertos ieu pendekatanana saéstuna henteu mutlak kedah ditilik salaku palanggaran hukum kriminal tapi henteu ogé tiasa dipegatkeun salaku barudak biasa. Masa depan maranéhanana masih panjang, “tuluy anjeunna.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>