Published On: Jum, Feb 14th, 2020

Meoldoko Nyebatkeun Éks Kombatan ISIS Asal Indonésia Stateless

Share This
Tags

Pihak Istana kaprésidén Républik Indonésia nyebutkeun yén 689 éks ISIS parantos janten stateles atanapi kaleungitan hak kawarganagaraan sanaos henteu ngalangkungan prosedur hukum anu berlaku pikeun nyabut status kawaganagaraan.

Kepala Staf kaprésidén RI Moeldoko nyebatkeun yén 689 éks anggota kumpulan téros ISIS asal Indonésia dianggap henteu ngagaduhan kawarganagaraan Indonésia.

“Parantos dicarioskeun stateles, saurna waktos dipanggihan di kompléks Istana Kaprésidén, Jakarta, dinten Kemis (13/2).

Numutkeun anjeunna, status kawarganagaraan Indonésia parantos sacara otomatis dicabut henteu kedah ngaliwatan prosedur hukum anu aya pikeun nyabut na. Perkara ieu kusabab jalmi anu milih ngagabung ka kumpulan téroris ISIS saleresna parantos gaduh kahayong pikeun ninggalkeun Indonésia.

“Éta paratos jelas pisan dina Undang-Undang  ngeunaan kawarganegaraan. Leres kusabab aranjeunna sorangan ngaku stateless. Paspor anu ku aranjeunna belem mangrupikeun indikator, “saurna.

Patali sareng dibelemna paspor, ieu memang teu kacatet dina UU Nomer 12 taun 2006 ngeunaan Kewarganegaraan.

Dina Undang-Undang kasebut, warganagara Indonésia dianggap leungit kawarganagaraannana, contona upami anjeun ngagabung sareng tentara nagara asing, dines nagara asing, atanapi ngucapkeun jangji  kasatiaan ka nagara asing.

Di sisi anu sanés, Moeldoko nyatakeun yén upami aya WNI éks ISIS kasebut aya anu lebet deui atanapi  nyalusup ka Indonésia, aranjeuna bakal diadili sacara hukum,  sabab dumasar kana hukum anu aya, hal kasebut dimungkinkeun pikeun dilakukeun.

“Salajengna, dina kajian rapat sareng Présidén, aya undang-undang anu nyebatkeun yén, ngeunaan perkawis kawarganagaraan, saha waé anu gaduh niat ieu tiasa diadilan.

Janten kusabab aranjeunna angkat kaditu, pikeun ngagabung sareng ISIS, nyaéta hiji organisasi térorisme, éta parantos lebet katégori éta. Teras upami aranjeunna mulih deui aya léngkah-léngkah penegakkan hukum. Engké kumaha kalanjutannana, pasti sapertos anu berlaku di Indonésia, jelasna.

Henteu sapertos Moeldoko, Menteri Koordinator Pulitik, Hukum, Sareng Kaamanan Mahfud MD nyebatkeun yén pamaréntah henteu ngaleungitkeun kawarganagaraan 689 éks ISIS. Pamaréntah, saur Mahfud, mung henteu badé mulangkeun aranjeunna ka tanah air ku sabab sadayana parantos ngagabung sareng ISIS.

Tilas Ketua MK ieu ngajelaskeun yén prosés pikeun ngabatalkeun kawarganagaraan hiji jalmi kedah ngalangkungan prosedur hukum anu berlaku.

“Kuring pan henteu ngaleungitkeun kawarganagaraan. Ngan aranjeunna henteu kenging mulih, kumargi aranjeunna janten ISIS. Upami dicabut kawarganagaraan kedah aya prosés hukumna “, jelas Mahfud

Samentawis éta, ahli hukum internasional Universitas Indonésia Hikmahanto Juwana nyebatkeun yén éks ISIS asak Indonésia parantos sacara otomatis leungit statusna kawarganagaraan Indonésia akibat tina lampahna.

“Dina pamanggih kuring, éta sacara otomatis leungit kawarganagaraannana,” saurna via pesen téks ka VOA.

Sumber : VOA

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>