Published On: Rab, Feb 12th, 2020

Élmuwan Suksés Melak Tangkal Korma Ti Siki Nu Umurna 2 Rébu Taun

Share This
Tags

Sundanews.net – Élmuwan parantos ngokolakeun pepelakan ti siki korma anu ka kubur ruruntuhan sawaréh ti jaman siki korma anu ka kubur ruruntuhan sareng guha kuno salami 2 rébu taun.

Tim ahli nyandak ratusan siki tina tangkal korma (Phoenix dactylifera) di salah sahiji bénténg istana kuno, anu diwangun ku Raja Hérodés Agung sareng guha-guha  anu aya di Israél kidul antara Pasir Yudéa sareng Laut Mati.

Tim élmuwan anu dipingpin ku Sarah Sallon ti Organisasi Médis Hadassah di Israél milah- milah siki ieu. Aranjeunna milih 34 siki anu paling cocok, dimana hiji siki dipisahkeun piken ngontrol, sareng 33 siki nu sanésna dikeueum dina cai sareng pupuk pikeun nyorong pangacambahan.

Saparantos prosés pangeueuman,  para élmuwan mendakan salah sahiji siki anu ruksak sareng melak 32 siki anu sésana. Ti jumlah kasebut, saloba genep junun tumuwuh. kagenep  tutuwuhan éta dinamian Yunus, Uriel, Boaz, Judith, Hana, sareng Adam.

Élmuwan teras ngalakukeun tés sareng analisis ku ngempelkeun beubeulahan kulit siki anu ngahiji dina akar pepelakan. Tina ieu para ahli tiasa ngémutan umur siki, anu diperkirakeun yuswana antara 1,800 sareng 2,400 taun ka pengker.

Teras, tim ngayakeun analisis génétik pepelakan sareng ngabandingkeun jeung database  génétik. Ieu nunjukkeun patukeuran bahan génétik tina tangkal korma saré ti Timur Tengah sareng korma kulon ti Afrika Kalér.

Panemuan ieu ngungkabkeun prakték budidaya sareng asal-usul korma Judéan anu nunjukkeun budidaya populasi wétan sareng kulon anu sacara génétik béda.

“Sababaraha jinis korma Judéan ogé parantos didéskripsikeun ti jaman baheula kalebet jinis-‘Nicolai’ anu luar biasa ageungna dugi ukuran 11 sentimeter,” tulis para élmuwan, sakumaha dikutip ti Science Alert.

Paneliti tos mendakan yén siki kuno ukuran 30 persén langkung ageung tibatan siki korma anu  ayeuna.

Kebon korma beuki turun sabada ragrag Kakaisaran Romawi. Korma Judéa masih tiasa dibudidayakeun dina abad ka-11 Masehi tapi dina abad ka-19, kebon-kebon korma kasebut janten punah. Kalayan panemuan ieu, tim ahli ngaharepkeun tiasa ngarékam deui fénotip  tangkal korma anu bersejarah ieu.

Sumber : Suara.com

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>