Published On: Sen, Feb 10th, 2020

Naha Urang Komunis Aya Kénéh anu sholat ? Ieu jawaban Buya Hamka

Share This
Tags

SundaNews.net – Dina ping 15, 1963, Prof Dr. Hamka (Buya Hamka) ngajawab patarosan ti pamiarsa majalah Gema Islam ngeunaan komunisme. Pamaca naros naha leres yén pamahaman komunis henteu ngaku ayana Alloh (pangéran). Nanging, pamaca reuwas sabab masih aya urang komunis anu sholat.

Kénging patarosan éta, Buya Hamka negeskeun yén komunisme mangrupa pamahaman anu henteu mikawanoh ayana Alloh. Aranjeunna nganggap yén pangéran ciptaan manusa.

“Dina istilah éta nyebatkeun yén agama ngan ukur hiji lapisan luhur kahirupan manusa, anu ditetepkeun ku lapisan handap, nyaéta sosio ékonomi. Tegesna, Alloh pikeun paham komunis ditangtukeun ku beuteung waé,” tulis Buya Hamka.

Teras, ngeunaan ayana urang komunis anu masih kénéh ngalaksanakeun sholat sareng sareng puasa, numutkeun Buya Hamka, éta komunis anu henteu saé atanapi henteu pantes disebut komunis. Kanyataanna, Buya Hamka nyangka hal ieu minangka strategi pikeun narik batur, aranjeunna pura-puran sholat  sahingga jalma nyangka yén komunisme henteu atheis.

Numutkeun Hamka, salaku umat Islam, upami aranjeunna nganggem paham komunisme ogé, éta tandana yén Islam na acan leures sareng aranjeunna kedah milih salah sahiji. “Islam atanapi komunis, saleresna Islam atanapi leres komunis,” tulis Buya Hamka.

Buya Hamka nyarioskeun pernyataan ti pamimpin Républik Rakyat Cina (PRC) anu nyatakeun dina Konperénsi Bandung anu nyarios, “Kami urang Komunis nyaéta ateis.”

Lian ti éta, Buya Hamka ogé ngajak para pamiarsa ningali prakték panindesan agama di nagara komunis. Lajeng anjeunna ogé ngajak pamaca pikeun ningali UUD Uni Soviét anu menerkeun ayana propaganda anti agama.

Sumber: republika, ti Hamka Ngabahas Patanyaan Islam, Perpustakaan Panjaka Panjimas, Jakarta (1983).

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>