Published On: Ming, Feb 9th, 2020

Biografi K H Zaénal Mustopa, Ulama Pasantrén Sukamanah, Tasikmalaya

Share This
Tags

SundaNews.net – KH Zaénal Mustopa  saurang ajengan ti Tasikmalaya, Jawa Kulon  anu gugur sabot ngalakukeun pemberontakan dina mangsa pendudukan Jepang.

Pamaréntah RI ngangkat anjeunna minangka pahlawan nasional dina kaping 6 Nopémber 1972 /  ngaliwatan Serat Kaputusan Présidén Républik Indonésia  No. 064/TK/Tahun 1972.  KH Zaénal Mustopa   gelar di Désa Cimérah, Kacamatan Singaparna, Tasikmalaya dina warsih 1899  (pendapat sanés nyebutkeun anjeunna gelar warsih 1901 sarta 1907) ti pasangan Nawapi sarta Nyai Ratmah. 

Sawaktu alit kénéh  namina Umri sarta sabalikna ti pasantrén gentos nami janten Hudaémi.

Sajaba meunang atikan formal di Sakola Rahayat,  anjeunna diajar ageman ti sagala rupa pasantrén  di wewengkon Pasundan anu ngajantenkeun anjeunna ngabogaan pangaweruh ageman  anu lega sarta maher bahasa Arab.  Diantarana Pasantren Gunung Pari salila 7 warsih,  Pasantrén Cilenga Singaparna salila 3 warsih, / Pasantrén Sukaraja Garut salila 3 warsih,  Pasantrén Sukamiskin Bandung salila 3 warsih,  sarta Pasantrén Jamanis salila 1 warsih.

Dina warsih 1927 KH Zaénal Mustopa  ngadegkeun pasantrén anu mangrupi cita-citana.  Pasantrén anu didirikeun dinamian Persantrén Sukamanah,  anu tempatna di Lembur Cikembang Girang Désa Cimérah  (ayeuna Lembur Sukamanah Désa Sukarapih), Kacamatan Singaparna, Tasikmalaya.

Nami Sukamanah mangrupa nami pamasihan ti jalmi anu ngawakafkeun taneuh pasantrén kasebat.

Sababaraha warsih saterasna, warsih 1933 KH Zainal Mustafa ngagabung kana organisasi anu didirikeun ku KH Hasyim Asy’ari,  Nahdhatul Ajengan (NU),  sarta diangkat minangka wakil Rois Syuriah NU Cabang Tasikmalaya.

Zainal Mustafa mangrupi kiai anom anu berjiwa révolusionér.  Anjeunna ngagem atikan anu sipatna “Non Cooperation”, henteu palay didamel sami kalawan pamaréntah Walanda.

Sacara  terang-terangan anjeunna ngayakeun kagiatan  anu ngabangkitkeun sumanget kabangsaan sarta daweung ngalawan ka pendudukan pangjajah.

Ngaliwatan khutbah-khutbahna  anjeunna sok narajang kawijakan pulitik kolonial Walanda.

 Balukarna dina kaping 17 Nopémber 1941, KH. Zainal Mustafa sareng Kiai Rukhiyat (ti Pasantrén Cipasung),  Haji Syirod, sarta Hambali Syaféi ditewak pamaréntah  kalawan tuduhan geus ngawisuna rahayat kanggo ngabarontak ka pamaréntah Hindia Walanda.

Aranjeunnana ditahan di Panjara Tasikmalaya  sarta sapoé saterusna dipindahkeun ka panjara Sukamiskin Bandung.

 Anyar bébas dina 10 Januari 1942, tapi sabulan saterusna ditéwak deui sareng Kiai Rukhiyat  kenging tuduhan anu sami sarta diasupkeun ka panjara Ciamis.

Pamaréntah Jepang  anu ngagantikeun kakawasaan Walanda di Indonésia Maret 1942  ngaleupaskeun Zainal Mustafa kalawan harepan manéhna tiasa ngabantuan Jepang.  

Tapi anjeunnna kalahka ngingeutkeun para panganut  sarta santrina yén fasisme Jepang  langkung picilakaeun ti imperialisme Walanda.   Anjeunna ogé nampik ngalakukeun Seikerei, nyaéta masihan ajén ka kaisar Jepang  kalawan ngabungkukkeun diri 90 derajat   (saperti ruku jero solat) kéarah sarangéngé medal.  Gawena kasebat dianggap teu saluyu jeung pituduh Islam.

Kantos dina hiji upacara di lapang Singaparna,  para peserta anu diondang kaasup KH Zaénal Mustopa   dipaksa kanggo ngalakukeun Seikerei dibarung todongan pakarang Jepang.

Sadaya peserta upacara henteu kawasa / nampik margi nyawa anu kaancam. Nanging KH Zaénal Mustopa  kalawan teges nampik sarta angger diuk kalawan tenang.  Alatan gawéna, ngabalukarkeun kategangan antawis pangawasa Jepang  kalawan KH Zaénal Mustopa  sarta para panganutna.

Dina saban dakwahna KH Zaénal Mustopa sok nekenkeun pentingna bajoang ngalawan pangjajah kafir Jepang anu langkung telenges ti Walanda kalawan ngadengungkeun perang jihad.

KH Zaénal Mustopa ogé ngagiatkeun santrina kanggo ngalakukeun  latihan fisik kalawan ngalakukeun latihan beladiri penca silat.

Saban dinten di pasantrén Sukamanah diayakeun latihan perang-perangan sarta pangajian kanggo ngandelkeun sumanget bajoang.

Sacara cicing-cicing santri Sukamanah atos ngarencanakeun kanggo ngalakukeun tindakan sabotase ka pamarentah Jepang.

Sakelompok alit santri anu kalatih badé dikirim ka dayeuh Tasikmalaya  kanggo ngalakukeun gerakan anu ngarugikeun pamaréntah Jepang.

Contona, nyulik para pembesar Jepang, ngaleupaskeun tahanan pulitik, ngarusak sarta ngancurkeun sarana-sarana umum sepertos kawat telepon sarta sarana penting anu biasa dipaké ku soldadu Jepang.

Persiapan para santri ieu kaambeu Jepang dugi maranéhanana ngirim camat Singaparna dibarung 11 staf sarta dikawal ku sababaraha anggota pulisi kanggo ngalakukeun proses panewakan.

Usaha ieu henteu junun, sumawanten maranéhanana ditahan di imah KH Zainal Mustafa.

Enjingna, jam 8 isuk kaping 25 Pebruari 1944, maranéhanana dilepas ngan pakarangna dirampas.

Kajadian ieu mangrupa mimitina  kajadian bersejarah / tina perlawanan langsung santri Pasantren Sukamanah anu ngabalukarkeun gugur na puluhan santri Sukamanah.

Para santri anu gugur dina perang éta jumlahna 86 jalmi.

Anu tilar di Singaparna margi disiksa aya 4 jalmi. Tilar di panjara Tasikmalaya margi disiksa aya 2 jalmi.  Tilar di Panjara Sukamiskin Bandung aya 38 jalmi, sarta anu ngalaman cacad (kaleungitan panon atawa ingetan) aya 10 jalmi.

Sajaba ti éta kira-kira 700 dugi ka 900 jalmi ditéwak sarta diasupkeun ka jero panjara di Tasikmalaya.

KH Zaénal Mustopa   sempet masihan instruksi sacara rusiah ka para santri sarta sakumna pamiluna anu ditahan supados henteu ngangken kalibet dina perang ngalawan Jepang, kaasup dina tiwasna para opsir Jepang, sarta tanggung jawab ngeunaan pemberontakan Singaparna dipanggul sapinuhna ku KH. Zainal Mustafa.

Balukarna, saloba 23 jalmi anu dianggap boga salah, kaasup KH Zaénal Mustopa   sorangan, dibawa ka Jakarta kanggo diadilan. Nanging maranéhanana ical teu  tangtos rimbana.

Pandeuri,  Kapala Erevele Walanda Ancol, Jakarta masihan wartos yen KH. Zainal Mustafa atos diéksékusi dina kaping 25 Oktober 1944 sarta dimakamkeun di Taman Pahlawan Walanda Ancol, Jakarta.

Ngaliwatan panulusuran salah saurang santrina, Kolonel Syarif Hidayat, dina warsih 1973 ayana astana  KH Zaénal Mustopa  kapendak di wewengkon Ancol, Jakarta Kaler, sareng astana-astana para santrina anu aya di antawis astana-astana soldadu Walanda.

Dina kaping 25 Agustus 1973, sadaya astana éta dialihkeun ka Sukamanah, Tasikmalaya.

Sumber Djadjaworldpress.com

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>